Pages

Saturday, February 6, 2016

Hentikan Maklumat Bocor Dengan Hukum Mereka Yang Seleweng dan Salah Guna Kuasa

KENYATAAN MEDIA 7.2.2016

Berikut adalah respon terhadap kenyataan Peguam Negara yang mencadangkan tindakan tegas terhadap pemberi maklumat termasuk hukuman penjara seumur hidup dan hukuman sebatan:-

1. Tindakan merahsiakan urusan kerajaan terutamanya melalui undang-undang seperti Akta Rasmi Rahsia (OSA) tidak lagi relevan pada masa kini dengan mengambil kira aras (expectation) orang ramai terhadap integriti dan ketelusan adalah tinggi sejajar dengan peredaran zaman dan perkembangan teknologi. Mustahil untuk sesebuah kerajaan menyimpan rahsia terutamanya yang membawa natijah buruk kepada masyarakat kerana sesiapa sahaja yang memiliki maklumat tersebut dan mempunyai kesedaran serta keberanian boleh tampil kehadapan sebagai pemberi maklumat. Malah, tindakan kerajaan merahsiakan sesuatu perkara daripada rakyat akan menimbulkan syak wasangka dan lazimnya kerahsiaan itu dibuat hanya bagi melindungi golongan tertentu.

2. Sebaliknya, undang-undang dan pengutkuasaan sepatutnya menumpukan kepada usaha mengangkat tatakelola yang baik, keterbukaan, ketelusan dan integriti dalam pentadbiran kerajaan.

3. Malangnya, cadangan Peguam Negara untuk mengetatkan undang-undang untuk menghukum pemberi maklumat termasuk hukuman penjara seumur hidup dan sebatan adalah seolah-olah tindakan untuk menghukum pemberi maklumat dan seterusnya melindungi mereka yang pecah amanah.


4. Kebocoran maklumat berkaitan dengan salah guna kuasa, ketirisan dan pecah amanah hanya berlaku apabila hilang keyakinan terhadap organisasi tersebut. Kegagalan tindakan pembaikan dan pencegahan secara dalaman menyebabkan pemberi maklumat mencari saluran alternatif. Kebanyakan pendedahan yang dibuat adalah demi kepentingan orang ramai dan berupaya menghentikan daripada perkara tersebut terus berulang.

5. Setakat ini, pendedahan-pendedahan yang dibuat melalui Pusat Perlindungan Pemberi Maklumat dan Pemantau Kebangsaan atau National Oversight and Whitsleblowers (NOW) mempunyai asas dan bukti yang kukuh. Usaha bersama dengan pemberi maklumat ini meningkatkan lagi integriti dan memberi ingatan kepada jabatan dan agensi yang berkenaan untuk melaksanakan tanggungjawab dengan penuh amanah.

6. Masalah kebocoran maklumat akan terhenti apabila penyelewengan tidak berlaku. Tiada keperluan untuk pemberi maklumat mengambil risiko membuat pendedahan salah laku apabila siasatan dijalankan dan tindakan yang tegas diambil terhadap mereka yang pecah amanah dan salah guna kuasa. Hukuman yang lebih berat sewajibnya dikenakan terhadap mereka yang pecah amanah, pesalah rasuah atau mahupun yang salah guna kuasa, manakala pemberi maklumat wajar dilindungi.

7. Walau apapun cabaran termasuk tekanan undang-undang, organisasi seperti NOW akan terus berkhidmat dan kekal relevan dalam masyarakat selagi rasuah, ketirisan dan salah guna kuasa kekal berleluasa dalam negara.


AKMAL NASIR
Pengarah
National Oversight & Whitsleblowers (NOW)