Pages

Thursday, February 18, 2016

Laporan Polis Berhubung Skandal MARA

KENYATAAN MEDIA 18.2.2016


1. National Oversight & Whistleblowers (NOW) yang diwakili oleh saya, Akmal Nasir dan saudara Fahmi Zainol baru selesai membuat laporan polis jam 3.50 petang tadi di Ibupejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi.

2. Laporan polis ini dibuat bagi membolehkan pihak berkuasa memulakan siasatan terhadap skandal pembelian hartanah di Australia oleh pihak MARA dimana MARA telah 'terlebih bayar' sebanyak RM 129 juta dan juga memulakan siasatan terhadap individu-individu yang dinamakan di dalam Mahkamah di Australia.

3. Laporan polis ini dibuat bagi menyerahkan dokumen-dokumen yang difailkan di Mahkamah di Australia sebagai asas siasatan dan bukti penglibatan individu-individu tersebut. Dokumen-dokumen tersebut adalah Statement of Claim dan senarai invois seperti yang didedahkan oleh YB Rafizi Ramli sebelum ini. Juga disertakan dokumen gambar rajah struktur syarikat dan individu yang terlibat dan sedutan transkip seperti lampiran.

https://drive.google.com/file/d/0B6w8TStZj7vPMmRpMkxVQ3hFWlE/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B6w8TStZj7vPUDNaSzNkZGlIdEk/view?usp=sharing


4. Gambar rajah struktur tersebut secara jelas menunjukkan kaitan tiga individu iaitu Mazrul Haizad Marof (abang ipar kepada Dazma Shah Daut) yang memiliki/terlibat dengan 3 buah syarikat yang menerima bayaran RM 14 juta, Ahmad Nazim Abdul Rahman (CEO Pelaburan MARA) dan Dazma Shah Daut (EXCO Pemuda UMNO).

5. Laporan polis ini dibuat bagi membolehkan pihak polis menyiasat sekiranya terdapat unsur-unsur pecah amanah atau Criminal Breach of Trust (CBT) terutamanya jika melibatkan pengurusan tertinggi MARA atau penglibatan mana-mana ahli politik.

5. Laporan polis ini dibuat sebagai usaha untuk mencari jalan agar wang 'terlebih bayar' ini dalam dikembalikan kepada MARA.

6.. Laporan polis dibuat kerana MARA telah gagal untuk selesaikan skandal ini, walaupun Pengerusinya sendiri telah memberi jaminan untuk mengambil tindakan yang sewajarnya sejak skandal ini terbongkar, kira-kira 8 bulan yang lepas.

7. Laporan polis dibuat bagi membela kebajikan dan nasib rakyat terutamanya anak-anak muda mahasiswa dan usahawan Melayu serta Bumiputera yang layak dan sepatutnya dibantu oleh MARA.


Sekian, terima kasih.


----

Akmal Nasir
Pengarah
NATIONAL OVERSIGHT AND WHISTLEBLOWERS
www.nowmalaysia.org